6 tips voor een goede boekhouding

6 tips voor een goede boekhouding

Een chaotische boekhouding is een belangrijke oorzaak van faillissementen bij startende ondernemers.  Goed bijhouden geeft rust en voorkomt extra werk aan het eind van een kwartaal of jaar. Daarom geven wij u wat tips om uw boekhouding overzichtelijk te houden.

1. Houd werk- en privéadministratie gescheiden

Om het overzicht te bewaren is het belangrijk dat ondernemers werk- en privézaken uit elkaar houden. Open voor uw onderneming altijd een zakelijke rekening, zodat alle zakelijke transacties via dat account lopen.
Als u alles gescheiden houdt, hoeft u ook niet alles lang te bewaren. Bij zakelijke administraties geldt de bewaartermijn van zeven jaar voor de Belastingdienst en voor privézaken vijf jaar.

2. Maandelijkse update van facturen en bonnen

Bekijk elke maand hoe u ervoor staat en zorg dat bonnen en facturen direct verwerkt worden. Snel factureren is niet alleen verplicht voor de Belastingdienst, maar ook goed voor de cashflow. Zo kunt u sneller weer investeren, of juist sparen of beleggen.

3. Werk op factuurdatum

Voor btw-aangifte en inkomstenbelasting geldt altijd een factuurdatum. Een factuur van 29 maart geldt voor het eerste kwartaal, ook als u hem pas op 1 april betaalt. Dit geldt ook voor verstuurde facturen, sla dus meteen alles op met de juiste datum.

4. Digitaal archiveren

Een rij ordners is tegenwoordig niet meer nodig, de administratie mag digitaal gearchiveerd worden. Let er wel op dat je alles goed terug kan vinden.

5. Online bonnen en facturen scannen

Er bestaan tal van boekhoud-apps en scanners die een bon direct na aankoop kan digitaliseren. Zo staat de bon direct in de administratie en is er altijd een leesbaar kopie.

6. Besteed de boekhouding (deels) uit

Bij Van de Kar & Veraart helpen we u graag met de boekhouding. Dit gebeurt geheel volgens u wens. Wilt u uw administratie volledig uitbesteden? Of doet u de administratie liever zelf, maar wilt u het alleen nog laten controleren door een betrouwbare partner? Dat kan bij Van de Kar & Veraart allemaal! Zo weet u zeker dat de administratie correct wordt afgehandeld. Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

vdkarveraart