Hoe kun je je werknemers motiveren?

Hoe kun je je werknemers motiveren?

De relatie tussen werkgever en werknemer is erg belangrijk. Een ontevreden werknemer kan op langere termijn zorgen voor problemen binnen je bedrijf of onder je klanten. En daarbij is een gemotiveerde werknemer ook veel productiever!

Werken je werknemers met meer plezier? Dan zullen zij hierdoor beter gebruik maken van de tijd en middelen. Hierdoor zullen zij meer moeite doen om de beoogde doelstellingen te behalen. Om werknemers te motiveren wordt er vaak gebruik gemaakt van een salarisverhoging of bonus. Is dit nou de enige manier? Nee!

In dit blog geven we je een aantal tips om je werknemers op een ándere manier te motiveren.

Kijk eens naar de arbeidsomstandigheden

Hoe zijn de arbeidsomstandigheden? Heeft het personeel alles tot hun beschikking en voldoet alles aan de juiste kwaliteit? Een goede kop koffie vindt bijna iedereen fijn toch? Net als je klanten! De gezondheid van je werknemers is ook erg belangrijk. Dit verlaagt het ziekteverzuim. De mogelijkheid om een stuk fruit te pakken is al een stap in de goede richting!

Be positive!

Positiviteit op het werk is erg belangrijk en iedereen vindt het fijn om een compliment te ontvangen. Waardering vanuit jou als baas of complimenten vanuit een klant kan een werknemer voldoening geven. Hoe vaak geef je jouw werknemers een complimentje? In plaats van direct een werknemer aan te spreken, kun je ook een briefje achter laten op zijn of haar bureau. Wat een leuke start van de volgende werkdag! 

Hoe staat het met de werk- en privébalans?

Praat eens met je werknemers over hun balans tussen werk en privé. Zijn je werknemers na werktijd ook echt vrij of nemen zij vaak het werk mee naar huis? Naast dat het werk niet af is, zijn er ook onzekere werknemers. Zij nemen het werk mee naar huis, omdat zij het gevoel hebben dat er niet voldoende gepresteerd is. Hierdoor gaan zij thuis bijwerken of zijn ze in hun gedachten nog lang bezig met werk. Het begeleiden van werknemers en samen een balans vinden kan hierbij helpen.

Flexibele werktijden zouden kunnen helpen bij het vinden van een goede balans. Ga ook hierover gewoon eens in gesprek. Als alle deadlines gehaald worden, laat ze dan zelf eens volledig hun werkdag indelen.

Betrek je werknemers écht bij je bedrijf

Werknemers zijn pas écht gemotiveerd als ze betrokken zijn. Van Millennials bijvoorbeeld wordt wel eens gezegd dat ze minder loyaal zijn, maar is het probleem niet, het gebrek aan betrokkenheid?

Betrokkenheid lijkt misschien een beetje een vaag begrip, maar toch ziet de gemiddelde werknemer, betrokkenheid toch als iets heel belangrijks. Een betrokken werknemer is meer tevreden én daardoor productiever. Daarbij zijn ze ook minder geneigd op zoek te gaan naar een andere baan. Maar hoe betrek je een medewerker écht? Met stip op nummer is staat: luisteren! Luister naar de ideeën van je werknemers. Ook een belangrijke is dat het werk uitdaging bevat, zeker voor Millennials.

Zorg voor duidelijkheid welke afdeling verantwoordelijk is voor deze betrokkenheid. Meestal is dit de HR-afdeling. Zij kunnen met talentenanalyses inzicht krijgen hoe werknemers presteren en welke zaken daarbij van belang zijn.

Heb je wat te vieren?

Natuurlijk lunchen jullie al gezellig met elkaar in de kantine en wordt er gelachen, maar neem je mensen ook eens mee naar een lunchroom. Gewoon spontaan, of omdat er wat te vieren valt. Een jubileum, of een succes. Ook de jaarlijkse nieuwjaarsborrel kan voor voldoende gespreksstof zorgen voor de rest van het jaar. En als je dan wat te vieren hebt, hoe dien je dan als werkgever ‘fiscaal’ om te gaan met maaltijden tijdens die nieuwjaarsborrel? Dit hangt sterk af van de locatie van het feest.

Op de werkplek

Voor maaltijden die op de werkplek plaatsvinden, reken je een normbedrag van € 3,35 per maaltijd tot het loon. Je kunt dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon.

Op een externe locatie bij een derde

Deze maaltijden reken je tot het loon (factuurbedrag inclusief btw). Ook dit loon kun je aanwijzen als eindheffingsloon. Hier geldt dus geen normbedrag.

Is de nieuwjaarsborrel gewoon een feestje? Dan dient er belasting over betaald te worden en komt de rekening ten laste van de vrije ruimte (werkkostenregeling). Je wilt immers niet dat je medewerkers belasting betalen over de borrel.

Ons belastingstelsel zorgt voor slimme en creatieve oplossingen. De adviseurs van Van de Kar & Veraart kunnen je daarbij adviseren.

En wat je beter niet kunt doen

Naast te weten wat je er aan kan doen, is het ook handig om te weten wat je beter niet kan doen…

Het motiveren van je werknemers is maatwerk, want iedereen heeft zijn eigen drijfveren. Wanneer iemand iets niet goed doet is straffen niet de juiste optie. Ook het constante wijzen op fouten, werkt averechts. Dit zorgt ervoor dat je werknemers gedemotiveerd worden en dit is juist niet wat je wilt! Denk vooral niet dat een jaarlijkse bonus voldoende is om je werknemers te motiveren. Dit is natuurlijk een leuke bijkomstigheid, maar houdt een werknemer niet een heel jaar gemotiveerd.

Heeft je personeel voldoende ruimte om zelf initiatieven of invulling aan het werk te geven? Het geleverde werk serieus nemen en feedback geven in plaats van het werk direct afwijzen, kan jou en je medewerker helpen om te groeien en het werk te verbeteren. En zo geef je fouten het nakijken!

vdkarveraart