Heb jij voor jouw medewerkers een duurzame werkplek?

Heb jij voor jouw medewerkers een duurzame werkplek?

Medewerkers werken graag bij een bedrijf waar goed voor ze gezorgd wordt. Hierbij telt niet alleen het salaris, maar ook de werkomgeving mee. In ons eerdere blog gaven we al tips over een gezonde werkplek, maar tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven voor een duurzame werkplek.  

Onze werkplek moet gezond, veilig en prettig zijn om te werken. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor alle medewerkers. Zij moeten zich er goed voelen. En zelf wil je dit ook nog met zo laag mogelijke on- en energiekosten. 

In deze blog geven we je een aantal tips als je op zoek gaat naar een nieuwe locatie of je bestaande locatie een upgrade wilt geven. Voor een duurzame werkplek!

Een duurzame werkplek creëren

Een duurzame werkplek creëren begint met een duurzaam gebouw dat idealiter CO2-neutraal is. Denk er hierbij aan dat je bij verlichting, verwarming, water en elektriciteit telkens de meest milieuvriendelijke oplossing kiest. De overheid stimuleert organisaties om maatregelen te treffen. Zo kun je een investeringssubsidie duurzame energie ISDE aanvragen voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pellet kachels. Daarnaast is er de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) voor hernieuwbare en milieuvriendelijke energietechnieken. Wil je hier meer over weten of heb je hulp nodig bij het aanvragen van deze subsidie? Neem gerust contact met ons op!  

Maar er zijn ook kleinere ingrepen die helpen bij het creëren van een duurzame werkplek!  

Bespaar energie

Natuurlijk is duurzame energie de beste keuze, maar ook letten op energieverspilling draagt bij! Gebruik bijvoorbeeld een timer-stopcontact en zet apparaten zoals je computerscherm volledig uit. Of installeer verlichting met sensoren, zodat de lampen zichzelf uitschakelen als er geen beweging op de vloer is. En zijn alle lampen al vervangen door ledlampen?  

Ga voor duurzame materialen

Een milieuvriendelijke optie is natuurlijk dat alles op de werkplek uit duurzame materialen vervaardigd is. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam hout voor je bureaus. Maar kijk ook eens naar je schoonmaakmiddelen. Zijn die wel zo milieuvriendelijk? 

Werken zonder afval 

Als je als bedrijf echt goed bezig bent, beperk je je afval tot een minimum. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Kies allereerst voor duurzame producten. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van colablikjes, flessen met statiegeld. Of gezellige koffiemokken in plaats van plastic bekertjes. 

Om papierverspilling tegen te gaan, kun je natuurlijk minder gaan printen, maar een kleinere stap is om dubbelzijdig te printen!  

Met de fiets naar het werk 

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van je werknemer is de fiets een perfecte optie! Je kunt je medewerkers een fietsplan aanbieden, maar je kunt ook een kantoorfiets regelen. Vanaf 1 januari 2020 gelden dezelfde fiscale regels voor leasefietsen als voor leaseauto’s.  

Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar.  

Fijn voor je werknemer is ook nog eens dat hij geen omkijken heeft naar het onderhoud van de fiets. Want dat wordt geregeld! De medewerker die voor dit systeem kiest, moet in ruil rekening houden met een kleine inhouding op zijn brutoloon. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. De werknemer ziet dit terug op zijn of haar loonstrookje. 

Is met de fiets komen toch niet handig, dan is er natuurlijk altijd nog de optie om te gaan carpoolen of vaker te kiezen voor het openbaar vervoer. 

Hebben we je kunnen inspireren om ook een gezonde én duurzame werkplek aan de bieden? We zijn benieuwd! Reageer gerust via onze post op LinkedIn. 

vdkarveraart