Een beter milieu begint bij jezelf! Maar hoe doe je dat business wise?

Een beter milieu begint bij jezelf! Maar hoe doe je dat business wise?

De plastic soep, CO2 uitstoot en natuurlijk de stikstofkwesie. De media staat bol van de zorgelijke artikelen over het klimaat. En natuurlijk is het belangrijk om bewust te zijn van onze footprint, want zoals we in 1991 al riepen: beter milieu begint bij jezelf.

Maar hoe doe je dat dan?

Het lastige aan dit onderwerp is dat de berichtgeving erg wisselend is. Waar we nu de focus leggen op de snelheid op snelwegen, gaat het morgen weer om wegwerp-wattenstaafjes die we moeten vervangen door versies die je schoon kunt maken en niet weg hoeft te gooien.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat de perceptie niet altijd klopt met de werkelijkheid. Waar je voorheen te horen kreeg dat je beter zelf je auto kunt wassen, blijkt dat al het sop en water in een wasstraat vaak beter afgevoerd en hergebruikt wordt.

We kijken daarom graag naar toonaangevende bedrijven om geïnspireerd te raken. In deze zoektocht kom je al snel terecht bij de Sustainable Development Goals, de SDG’s. Deze 17 doelstellingen gelden als de mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Dit gaat toch een stuk verder dan het papiergebruik te elimineren en waterstof auto’s te gaan rijden. Het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw, duurzame energie voor iedereen beschikbaar en een stukje partnerschap om deze doelstellingen te bereiken.

Nu zijn deze SDG’s misschien een beetje ver van je bed, maar toch zijn er veel toonaangevende bedrijven die deze als leidraad nemen bij de ontwikkeling van hun MVO beleid.

En hoe doe je dat dan business wise?

Je kunt er voor kiezen om al je papiergebruik te elimineren en een total paperless office te worden. Maar ook hier geldt dat vast niet al je collega’s hier blij van worden. Want hoe doe je dat dan op het toilet..? Ook hierbij geldt; begin eens bij jezelf. Vraag je bij elke afdruk of het wel echt nodig is. Kijk of je documenten ook digitaal kunt bespreken met je collega’s, zelfs digitaal ondertekenen is geen enkel probleem meer.

En waar de directeur misschien niet direct te springen staat om een waterstof auto te gaan rijden, kan een aantal Tesla’s op een rij vaak wel op goede reacties rekenen. Tenzij je natuurlijk in die laadpaalfile staat.

En werk je niet in een klimaatneutraal kantoorgebouw, dan hoef je niet direct te kijken of er wel een groen dak op kan of zonnepanelen wat opleveren. Je kunt ook eens beginnen met het sluipverbruik van je huidige apparaten.

Veel ondernemers willen graag hun productieproces verduurzamen. Zo kunnen sommige bedrijven in de voedselindustrie zelf biogas opwekken en gebruiken. Een bedrijf kan voor eigen gebruik elektriciteit opwekken met zonnepanelen, of een eigen windmolen aanschaffen.

Het gaat om de balans

Zoals met zoveel, gaat het ook hierbij om de balans. Wil je het braafste jochie in de klas zijn, of doe je gewoon goed je best? Dan is het toch ook wel fijn dat je een beetje weet hoe andere bedrijven in jouw branche het doen. Daar heeft Renewi iets heel moois op bedacht, namelijk het Afval Prestatie profiel.

Hier kan je heel eenvoudig kijken hoe jouw bedrijf scoort op milieubesparingen en deze benchmarken in jouw sector. En deze worden ook nog uitgelegd naar concrete tips. En dat is natuurlijk waar we naar op zoek zijn.

Extra meegenomen voordeel

Wie wil er uiteindelijk als ondernemer bekend staan die het milieu verziekt? Daar loopt de omzet wellicht van terug. Ook een stukje imago speelt dus mee.

De voordelen bij zakelijke aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen zijn legio, te denken aan het belastingvoordeel teruggaaf van btw, afschrijving, een terugleversubsidie, energie-investeringsaftrek (EIA), kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), willekeurige afschrijving (VAMIL) en eventueel de milieu-investeringsaftrek (MIA).

Zoek partners

Je hoeft het niet alleen te doen. Naast het feit dat je expertise van buitenaf kunt halen voor bijvoorbeeld je afvalstromen, is het ook goed om eens te kijken naar de partners waar je op dit moment al mee samenwerkt. Heb je bijvoorbeeld bedrijfscatering, overleg dan eens hoe zij aankijken tegen klimaatbesparingen. Als zij hun menu aanpassen naar duurzamere producten, een meatless-Monday invoeren, kom je al een heel eind.

Zo krijg je niet alleen een goed resultaat voor het klimaat, maar krijg je ook nog eens betrokken partijen waar je mee samenwerkt. Win-win, toch?

Begin bij jezelf

Verandering is lastig, dat geldt voor iedereen. Maar, om nog maar een cliché te gebruiken; goed voorbeeld doet volgen. Dus die slogan uit 1991 is zo gek nog niet. Begin, in kleine stapjes zelf eens met wat bewuste keuzes te maken. En dan volgen jouw collega’s vanzelf. Kleine stapjes… anders ga je het zelf ook niet volhouden natuurlijk.

vdkarveraart