Hoe zorg je voor een duurzaam wagenpark?

Hoe zorg je voor een duurzaam wagenpark?

Duurzaamheid, een thema waar we allemaal een beeld bij hebben. Of het nou gaat om aanpassen van je afvalstromen, een duurzame werkplek of zorgen dat er minder geprint wordt, er bestaat geen bedrijf wat nog niet over duurzaamheid heeft nagedacht.

Van A naar Duurzaam

Een van de heetste duurzaamheid thema’s is toch wel transport. Want zeker als je een wagenpark hebt van een X aantal auto’s is het goed om even stil te staan bij de mogelijkheden van een duurzaam wagenpark. Want duurzaam leasen, dat is meer dan alleen een hippe term.

Bij duurzaam leasen kijk je in eerste instantie naar de noodzaak van het vervoersmiddel. Heeft die parttime medewerker wel een eigen auto nodig? Of kan je met een aantal collega’s een auto delen? Moet je ver weg of is een bedrijfsfiets ook een optie?

Als je dan de keuze maakt om voor een elektrische auto te gaan, dan zijn er ook nog wat praktische zaken om rekening mee te houden. Vergeet niet dat je een laadpaal moet installeren op je parkeerterrein. En wellicht ook bij een medewerker thuis. Hoe ga je die verzekeren? Wat doe je als je medewerker gaat verhuizen? Hang je een aparte elektriciteitsmeter aan je laadpaal of spreek je een vast bedrag per maand af?

Maar is een duurzaam wagenpark wel de beste optie?

Natuurlijk roept iedereen meteen dat je als ondernemer veel voordeel hebt bij het aanschaffen van een duurzame auto. Maar laat je hier goed adviseren, want in de basis is een duurzame auto vaak wel duurder dan een auto die op benzine of diesel rijdt.

Een ander nadeel is dat het belastingvoordeel voor hybride leaseauto’s sinds 2017 is afgeschaft. Je betaalt nu 22% bijtelling, net als voor alle andere auto’s. Tenminste voor de duurdere auto dan. Voor volledig elektrische auto’s maakt de overheid in 2021 verschil tussen auto’s met een nieuwwaarde van meer of minder dan € 40.000. En tussen nieuwe en oudere auto’s. Elektrische auto’s met een nieuwwaarde onder de € 40.000 hebben een bijtelling van 12%, voor duurdere auto’s is dit 22%.

En kan het nóg duurzamer, die auto?

Op dit moment is het nieuwste toch wel het waterstof tanken. Waterstof kan niet alleen groen geproduceerd worden, maar kan ook pieken en dalen in de productie van groene energie opvangen. Het draagt dus echt bij aan de energietransitie, maar staat nog wel in de kinderschoenen. Of wat dacht je van een zonnecelauto? Deze gebruikt zonne-energie als krachtbron.

In 2021 is het bijtellingspercentage voor privégebruik van een waterstofauto of zonnecelauto 12%. De korting geldt voor de hele catalogusprijs. Hiermee stimuleert het kabinet deze vormen van milieuvriendelijk rijden. Check vooral de website van de Rijksoverheid van alle actuele informatie.

Maar zoals bij zoveel van deze regelingen betreft, is het nu ook goed overleggen met je financieel adviseur, wat als de regeling toch weer wegens groot succes afgeschaft wordt?

vdkarveraart