Vakantietijd! Stress of juist ontspannen?

Vakantietijd! Stress of juist ontspannen?

We zitten er middenin, de zomervakantie. Voor veel bedrijven een periode dat het wat rustiger is. En dat komt prima uit, want collega’s willen graag vrij. Maar financieel kan het een druk zijn, bijna twee maanden minder inkomsten. Dat moet je zien te overbruggen. Of kom jij juist mensen te kort? En straks is die vakantie weer over. Hoe bereid je je daarop voor?

Een financiële dip overbruggen

In een normaal jaar is het misschien makkelijker een rustige zomer te overbruggen, maar in zo’n jaar als deze is dat misschien wat lastiger. Wat kun je doen om deze periode door te komen?

Natuurlijk is dat heel simpel, als er minder binnenkomt, moet je er ook voor zorgen dat er minder uit gaat. Heb je flexibele werknemers? Dan scheelt dat personeelskosten. Misschien zijn er zaken die je normaal uitbesteed aan derden die je nu ook zelf op kunt pakken? Of kan de schoonmaakster minder vaak langskomen?

Loop je écht achter met het betalen van je facturen? Gelukkig bestaat er ook een scala aan financieringsproducten op de markt voor bedrijven die tijdelijk wat extra liquiteit nodig hebben.

Natuurlijk kun je met problemen ook altijd advies inwinnen bij je accountant of het KVK.

Of toch juist mensen te kort?

Is de vakantieperiode voor jouw bedrijf juist een tijd waarin je in de knoei komt met je personeel en heb je handjes nodig? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor vakantiekrachten. Maar leveren die wel dezelfde kwaliteit?

Je kunt heel veel zaken ook (tijdelijk) uitbesteden aan anderen. Denk hierbij aan je marketing of je administratie. Dan weet je zeker dat dat gewoon geregeld wordt. Verder kun je er ook aan denken meer mensen op flexibele basis aan te nemen. Dan kun je misschien makkelijker schuiven tijdens de vakanties.

En sta jij klaar voor de piek in september?

Het is nu augustus en na de vakantie kan er wel eens een mooie piek aankomen. Budgetten moeten nog opgemaakt worden dit jaar en met de Coronacijfers gaat het de goede kant op.

Ben je hier goed op voorbereidt? Niet alleen qua personeel, maar ook je bedrijfsprocessen moeten op orde zijn. Loopt alles ook nog vlekkeloos als er 2x zoveel werk ligt?

Ook zelf moet je goed voorbereid zijn om weer frist te starten straks. We hebben natuurlijk geen zin in een after-holiday-dip. Zorg er daarom voor dat je na terugkomst tijd inplant om weer op te starten. Mooie tip: zet je out-of-office een dag of twee later pas uit. Dan is het niet heel gek als je niet direct reageert en kun je wat rustiger opstarten.

Wij staan in ieder geval te popelen om na de vakantie weer vol gas te geven, jij ook?

vdkarveraart